LURKO

Lurko je madžarski športni poni, visok 135 cm. Njegovo ime po madžarsko pomeni lump, pobalin, kar včasih res je, ampak kdo od nas pa ni, kajne? Drugače pa je zelo potrpežljiv poni, ki obvlada vse elemente LM dresurnega jahanja in preskakuje ovire do 1 m. Je nepogrešljiv na rojstnodnevnih zabavah, delavnicah za otroke, na taborih in tudi za začetke učenja jahanja. Je pa tudi zelo uspešen tekmovalni poni, na večih tekmah je bil že plasiran in celo drugi, kar je za malega ponija med velikimi konji izreden uspeh! Z njim uživajo tako začetniki, kot tudi otroci, ki si želijo tekmovanj.

Naši konji

BARACK

Barack prav tako prihaja iz Madžarske, je ponica visoka okoli 140 cm. Njeno ime pomeni breskev in res je prav take barve, le da ima po riti bele pikice. Barack z veseljem jahajo tako otroci, kot tudi majhni odrasli, saj je izredno močna in vzdržljiva. Je odlična šolska ponica in še boljša tekmovalna, saj je z otroki, ki pri nas trenirajo, že zmagala na tekmovanjih v dresurnem jahanju in to med velikimi konji, kar je izreden uspeh! Barack tudi zelo rada preskakuje ovire do višine 1.10 m in otroke z veseljem nauči tudi tega. Je ljubljenka prav vseh in zato si otroci šole jahanja brez nje sploh ne morejo zamisliti!

Naši konji

DONA

Dončica je čudovita, prijazna ter nadvse potrpežljiva kobila, ki je specializirana predvsem v učenje začetnikov. Ima izredno zanesljiv, stabilen korak in nadvse udoben kas, vedno teče v ritmu in tako omogoča začetnikom, da se lažje in hitreje naučijo jahati. Obvlada vse elemente L dresure in tudi skače manjše ovire. Je nepogrešljiva na vseh jahalnih taborih, delavnicah, najbolj pa uživa na delavnicah pustnega jahanja, kjer ima vsako leto novo masko. Uporabljamo jo tudi za vaje na lonži in za voltežiranje (gimnastika na konju). Tudi terensko jahanje ji je zelo pri srcu in z veseljem pokaže jahačem lepote Ljubljanskega barja.

Naši konji

PRINC

Princa po domače kličemo Junček, to pa zato, ker na večini slik zgleda kot en teliček. Princ se je skotil leta 1997 na Posestvu Jurečič in je že pravi starosta med našimi konji. Kljub letom pa še zelo živahno teče v šoli jahanja, veliko ga uporabljamo za individualne ure, saj obvlada M dresuro, udeležuje se pa tudi še tekmovanj, kjer je večkrat tudi že zmagal. Nepogrešljiv je na jahalnih taborih in delavnicah, primeren z začetnike in tiste bolj ambiciozne jahače, uporabljamo ga za delo na lonži in voltežiranje (gimnastika na konju). Zaradi starosti ne preskakuje več visokih ovir, v mladosti pa je z lahkoto preskočil vsaj 1.20 m, se pa še zdaj zelo razveseli kakšnega nižje ovirice. Junčka imajo vsi zelo radi, ker ima izredno udoben kas in galop, je mehek za vodenje in zelo odziven. Tudi na terenskem jahanju je zanesljiv partner in z njegovega hrbta si lahko ogledate vse lepote Barja. Naš Junček je kar »all in one«. Si pa kot starosta naših konj večkrat pribori kakšen dodaten korenček ali jabolko, ki mu ga seveda z veseljem damo.

Naši konji

STRELA

Streličica je toplokrvna kobila s precej angleške krvi, vendar s toplim in milim pogledom ter čudovitim karakterjem. Kljub temu, da je že dolga leta slepa na desni uček, potrpežljivo nosi svoje učence na hrbtu. Zanjo je en naš tečajnik rekel, da je Ferrari med konji in damo mu prav. Vse naredi, da bi ustregla jahaču. Je tudi uspešna tekmovalna kobila, ki je naše učence že pripeljala do prvih zmag na dresurnih tekmovanjih. Šole jahanja brez nje si kar ne moremo predstavljati, prav tako pa tudi ne vseh poletnih jahalnih taborov. Zaradi prečudovitega galopa je izredno zaželena med malo boljšimi jahači, z veseljem jo jahamo tudi na terenu.

Naši konji

SAJGA

Sajga se je leta 2009 skotila na Posestvu Jurečič, njena mama je Strela. Tako kot kasneje Remo, je bila že od vsega začetka deležna pravilne vzgoje. Pri treh letih in pol je bila ujahana, s štirimi leti se je začela udejstvovati na tekmovanjih v dresurnem jahanju za mlade konje in je bila vedno med prvimi tremi. Zdaj že obvlada vse elemente M dresure, z našimi učenci tudi že uspešno tekmuje. Preskakuje parkurje 1 m, posamezne ovire pa celo višje. Sajgo uporabljamo predvsem za individualne ure in za boljše učence, saj Petra še vedno tekmuje z njo in jo uči naprej, da bodo otroci z njo enkrat lahko tekmovali tudi na S nivoju (najvišjem). Odlikuje jo izredna mehkoba v gibanju, hitra odzivnost in odlični stranhodi. Je zelo jahljiva in praktično vse naredi sama. Poleg jahalnih kvalitet je pa tudi izredno lepa in pravilno obarvana, lepših lis si sploh ne bi mogli zamisliti!

Naši konji

BONITO

Bonito je hanoveranec, skoten l. 2001 in s štirimi leti pripeljan iz Nemčije. Njegov oče je slaven žrebec Brentano II, po materini strani pa Feiner Stern. Že ob rojstvu je bil zaznamovan da bo – lep. Bonito v prevodu namreč pomeni »lep«. Poleg svoje lepote pa je seveda tudi nadvse izkušen tekmovalni konj, ki je dosegel že več zmag v različnih kategorijah. Trenutno obvlada vse elemente S dresure, tudi piafira že odlično, povaditi moramo pa še menjave galopa v skoku na en korak in pasaž. Potem bo dosegel vrh znanja v dresurnem jahanju. Bonita v glavnem jaha le Petra, na voljo je samo za visok nivo individualnih ur, za tiste, ki bi si želeli naučiti veliko več. Bonito gre tudi zelo rad na teren, najraje ima dolge terene na Planinco in čez Jezero nazaj. S Petro sta skupaj že vsa ta leta, tako da sta nadvse uigran tandem.

Naši konji

DON FAUST G

Faust je slovenske toplokrvne pasme, skoten l. 2007, s hanoveranskimi predniki. Njegov oče je znameniti Don Frederico, oče matere Ganymed. Faust je na Posestvo Jurečič prišel leta 2012 kot žrebec, v precej slabem stanju, je tudi grizel in brcal. Potpežljivost, znanje in izkušnje so v vseh teh letih pripomogle, da se je razvil v čudovitega in krotkega konja, ki mu lahko stoprocentno zaupamo. V prejšnjih letih je uspešno tekmoval na dresurnih tekmovanj nižjih kategorij, trenutno ga pripravljamo na M tekmovanja. Zelo dobro tudi preskakuje ovire in se odlično obnese na terenu. Fausta jaha večinoma Petra, saj ga pripravlja na višja tekmovanja.

Naši konji

JADE G

Džejdika je zvezda našega posestva. Skotena je bila l. 2009 in je Faustova polsestra po očetu (Don Frederico). K nam je prišla leta 2012 kot triletnica. Pri treh in pol smo začeli z ujahovanjem in poleg njenih prečudovitih hodov, se je pokazala še velika učljivost in pripravljenost k sodelovanju. S Petro sta l. 2013 osvojili Državno prvenstvo Slovenije za 4-letne konje. Leto kasneje sta osvojili Državno prvenstvo Slovenije za 5-letne konje, ki je na L nivoju, prav tako pa sta zmagali na odprtem Državnem prvenstvu Hrvaške za 5-letne konje. Leta 2015 sta imeli že natreniran M nivo dresure in sta zmagali še Državno prvenstvo Slovenije za 6-letne konje. Sedaj pridno vadita dalje in se pripravljata na S nivo. Za popestritev treningov Jade tudi odlično preskakuje ovire, najraje pa ima terene, kjer lahko sproščeno galopira med srnicami in fazani po prečudovitem Barju.

Naši konji

ORGONA F

Naši Orgončici pa se je prav tako kot Faustu, življenje l. 2014, pri štirih letih, spremenilo na bolje. Na posestvo je prišla iz Madžarske, kot kost in koža. Skoraj eno leto smo z njo delali samo na roki in na lonži, saj je imela premalo mase in mišic za nošenje sedla in jahača. Po enem letu je pridobila na teži in začeli smo s treningi pod sedlom. Ker se je že vseh elementov L dresure naučila na roki, je bilo potrebno le nekaj mesecev, da je to osvojila še pod sedlom in je tako po treh mesecih jahanja  osvojila drugo mesto na Državnem prvenstvu Slovenije za 5-letne konje. Glede na to, da ima skakalne pedigre (Cointreau), smo začeli z njo tudi preskakovati ovire in enostavno ji višina ne predstavlja nikakršne ovire. Sedaj je natrenirana, omišičena in  s Petro tekmujeta na S nivoju dresure. Njena hvaležnost za dobro ravnanje z njo je neizmerna. Karakterno je zagotovo najbolj čudovit konj v našem hlevu. Ni stvari, ki je ne bi naredila za svojega jahača. Z njo je jahanje simfonija, kar pa s takim glasbilom res ni težko (orgona so po madžarsko orgle op.p.).

Naši konji

ALTER

Alter je močan in navihan konjiček, ki uživa v pokoju. Občasno gre še na teren v koraku po prečudovitem Barju, večinoma pa uživa življenje na prostranih pašnikih. Zelo ima rad, če ga skrtačimo in počešemo, še raje pa vidi, če mu prinesemo kakšen priboljšek.

Naši konji