Jahanje je pri nas družinska tradicija. Konjičke je imel že praded, dedek je bil v avstro-ogrski konjenici, na kar nas še danes spominjajo sablja in 2 para ostrog. Tudi moja mama Polona je z veseljem in dobro jahala – in ker kri ni voda se je ljubezen do konj prenesla tudi na brata Aleša in mene.

Prve jahalne korake sem naredila leta 1987 v Lipici, kjer sem redno obiskovala tečaje jahanja. Leta 1989 sem se vpisala v Konjeniški klub Ljubljana, kjer sem se seznanila z dresurnim jahanjem, s skakanjem, jahanjem po terenih in prvimi tekmovanji. Po več zmagah na posameznih tekmovanjih so prišli tudi večji uspehi na državnem nivoju in sicer leta 1994 3. mesto v Pokalu Slovenije za mladince in 2. mesto na mladinskem Državnem prvenstvu. Tega leta smo se s slovensko mladinsko ekipo, kjer sta bila poleg mene še brat Aleš in Polona Kalan, udeležili Evropskega prvenstva v dresurnem jahanju za mladince v Bernu. To je bila takrat neverjetna izkušnja in tudi prvi korak k spoznavanju dresurnega jahanja izven meja Slovenije.

Leta 1995 so se mladinski uspehi nadaljevali, ponovno sem dosegla 3. mesto v Pokalu Slovenije in 2. mesto na Državnem prvenstvu. Tega leta sem dobila tudi priznanje za najboljšo in najuspešnejšo mladinko ter opravila inštruktorski izpit pri KZS-SKA.

S tem letom se je moja mladinska kariera zaključila in ker takrat še ni bilo tekmovanj za mlade jahače, sem začela tekmovati v članski konkurenci. Preskok je bil težak, saj v članski konkurenci praviloma tekmujejo izkušeni in dobri jahači. Kljub temu sem z različnimi konji dosegala zmage vse do leta 2001. Takrat sem zapustila Slovenijo in šla poglobiti svoje znanje v tujino.

Leta 2002 sem odšla v Jerez de la Fronetera, kjer sem si pridobila certifikat Kraljeve andaluzijske šole jahalnih umetnosti (Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre). Treningi na Grand Prix nivoju, šola nad zemljo, delo na dolgih vajetih in učenje mladih konj so nekatere stvari, ki sem jih tam izpopolnila. Šola Real Escuela slovi po tem, da ima najboljše jahalne predstave na svetu in zame je bila nepozabna izkušnja, da so me sprejeli medse. Trenirala sem s priznanimi jahači, ki so bili na več olimpijadah in svetovnih prvenstvih med prvimi tremi ekipami v dresurnem jahanju in tudi po individualnih uspehih v samem vrhu.

Kasneje me je pot zanesla v Italijo, kjer sem od štirih štartov na tekmovanjih trikrat zmagala in bila enkrat tretja.

Petra Peterlin

Po prihodu v domovino sem s pridobljenimi izkušnjami nadaljevala z ujahovanjem Fair Play-a in uspeh ni izostal. Že leta 2003 sva dosegla 2. mesto na ekipnem članskem Državnem prvenstvu in osvojila skupno 2. mesto na FEI World Dressage Challenge-u v M kategoriji. Najini uspehi so se nadaljevali, saj sva leta 2004 osvojila članski Spomladanski Pokal. Čez poletje sva šla na treninge v Nemčijo, kjer sva se udeležila tudi tekmovanj, vedno sva bila plasirana in enkrat zasedla tudi 2. mesto.

Dobri rezultati v Nemčiji so bili le potrditev mojega pravilnega dela, ki sem ga kasneje še z večjim veseljem nadaljevala.

Leta 2005 sva bila s Fair Play-em v izvrstni formi in sva tudi zmagala Pokal Slovenije za člane. Leta 2006 sva zaradi poškodbe izgubila kar nekaj prednosti na kvalifikacijskih tekmovanjih, kljub temu sva bila na koncu tretja.

Leta 2007 sva še potrdila svojo formo, saj sva osvojila 2. mesto na FEI World Dressage Challenge-u v S kategoriji, zmagala na Pokalu Slovenije za člane in osvojila naslov državnega prvaka v članski konkurenci. Fair Play je torej osvojil vse slovenske lovorike in se s tem tudi poslovil od aktivnih tekmovanj ter do konca svojega življenja užival na pašnikih.

Leta 2011 sem se konji preselila na Posestvo Jurečič, kjer sva z lastnikom Simonom Jurečičem pričela s poslovnim sodelovanjem. Združila sva moje in njegove dolgoletne izkušnje v konjeništvu in ustanovila športno-izobraževalni center, ki je osredotočen na dobrobit konj in kvalitetno učenje jahačev. Uspehi niso izostali, naši mladi konji so se izvrstno pokazali in od leta 2013 naprej se lahko pohvalimo s prvimi mesti na Državnem prvenstvu Slovenije v dresuri za 4-letne konje, za 5-letne konje in 6- letne konje. Prav tako smo osvojili eno drugo mesto med 5-letnimi konji. Tudi naši učenci so v teh letih na naših šolskih konjih poželi več zmag v različnih kategorijah. Trudimo se za kvaliteto in to tudi dokazujemo na tekmah.

Prepričana sem, da se brez kvalitetnega in dobro ujahanega konja jahanja ne moremo pravilno naučiti. Menim, da lahko samo pravilno izšolan konj izoblikuje dobrega jahača in le pravilno izšolan konj je tudi varen konj.

Z vsemi konji delamo počasi in v okviru njihovih zmožnosti ter vedno po metodi dvosmerne komunikacije. Vedeti moramo, da nam konji lahko vse povejo, le prepoznati moramo znati njihovo govorico ter se naučiti skupnega jezika. Od prvega koraka morajo biti deležni pravilne in korektne vzgoje.

Izkušen in dobro izšolan konj bo naredil dobrega jahača. In dober jahač s korektnim pristopom bo izučil dobrega konja, ki bo čez čas spet lahko učil nove jahače. Le z dvosmerno komunikacijo lahko prekinemo začaran krog nerazumevanja konj, kar je moja velika želja. Ujahovanje konja se ne meri v mesecih, temveč v letih. In vsak, ki ima konje resnično rad, si bo ta čas tudi vzel. Seveda se pa tudi dober jahač ne naredi čez noč. Jahač napreduje hitreje na dobro izšolanemu konju ter pod budnim očesom dobrega trenerja – prav to vam ponujamo pri nas. Vabim vse, ki si želite navezati stik s konji in se naučiti pravilnega jahanja, da nas obiščete. Naši konjički in mi vas pričakujemo!

Rezultati in reference

1994

Pokal Slovenije – mladinci 3. mesto
Državno prvenstvo Slovenije– mladinci 2. mesto
Udeleženka Evropskega prvenstva mladincev v Bernu

1995

Pokal Slovenije – mladinci 3. mesto
Državno prvenstvo Slovenije– mladinci 2. mesto
Priznanje za najboljšo in najuspešnejšo mladinko leta
Pridobitev naziva “Inštruktor jahanja” pri KZS-SKA

1996 – 2001

Več zmag v različnih kategorijah z različnimi konji

2002

Certifikat iz Andaluzijske kraljeve šole jahalnih umetnosti iz Jereza de la Frontera – Fundación Real Escuela Andaluza del Arte Ecuestre, Jerez de la Frontera, Španija
3 zmage in eno 3. mesto na tekmah v Italiji v različnih kategorijah

2003

Državno prvenstvo Slovenije – člani, ekipe 2. mesto
FEI- World Dressage Challenge 2. mesto

2004

Spomladanski Pokal Slovenije – člani 1. mesto
Več zmag na posameznih tekmah v različnih kategorijah
2.mesto ter več uvrstitev v Nemčiji

2005

Pokal Slovenije – člani 1. mesto
Več zmag na posameznih tekmah v različnih kategorijah

2006

Pokal Slovenije – člani 3. mesto
Več zmag na posameznih tekmah v različnih kategorijah

2007

Pokal Slovenije – člani 1. mesto
Državno prvenstvo Slovenije – člani 1. mesto
Več zmag na posameznih tekmah v različnih kategorijah

2008 – 2012

Več zmag na posameznih tekmah, med drugimi tudi zmaga za najboljšega mladega konja – Bonito, 6 let (Hann, Brentano II/Feiner Stern) na tekmi KK Ježa pri Ježu

2013

Državno prvenstvo Slovenije – mladi konji (4-letniki), Jade G (Slo top, Don Frederico/Rasch) 1. mesto

2014

Državno prvenstvo Slovenije  – mladi konji (5-letniki), Jade G (Slo top, Don Frederico/Rasch) 1. mesto
Državno prvenstvo Hrvaške – odprta tekma – mladi konji (5-letniki), Jade G (Slo top, Don Frederico/Rasch) 1. mesto

2015

Državno prvenstvo Slovenije – mladi konji (6-letniki), Jade G (Slo top, Don Frederico/Rasch) 1. mesto
Državno prvenstvo Slovenije – mladi konji (5-letniki), Orgona F (Hun WB, Cointreau/Alcatraz) 2. mesto
Pridobitev naziva  NPK  »Strokovna sodelavka za konjerejo in konjeništvo«  Republike Slovenije

2016

Pridobitev naziva “Emmett terapevtka za konje” 1. stopnje
Državno prvenstvo Slovenije – mladi konji (6-letniki), Orgona F (Hun WB, Cointreau/Alcatraz) 2. mesto

2017

 Pridobitev naziva “Učitelj jahanja” pri KZS-SKA