Šola jahanja je namenjena ljubiteljem jahanja, (tako otrokom kot odraslim), ki bi radi nadgradili svoje znanje ali spoznali osnove tega športa. V šoli jahanja se jahanja naučimo postopoma ter z vztrajnostjo in predanostjo. Pri tem je zelo pomembna želja po znanju in razumevanju konja. Z rednim obiskovanjem šole jahanja sčasoma naraščata tudi sproščenost in pogum jahača. Če želite še dodatno spoznati konjeve značajske lastnosti nam seveda lahko pomagate tudi pri čiščenju konj, kar je nadvse prijetno opravilo. Sploh otroci pri tem zelo uživajo. Nega konja je tako kot krmljenje del vsakdanjih opravil, saj prispeva k dobremu počutju konja, pospešuje prekrvavitev ter prispeva k spoznavanju njegovih značajskih lastnosti. Dobra šola jahanja je tista, v kateri se jahač nauči tako osnov jahanja, kot nege konja, saj se le tako lahko s konjem tudi poveže in z njim najbolje sodeluje. Šola jahanja na Posestvu Jurečič/Konjeništvu Peterlin  poteka v treh stopnjah:

  1. Šola jahanja – začetni tečaj: osnove jahanja
  2. Šola jahanja – začetni tečaj: individualno ali v skupini
  3. Šola jahanja – nadaljevalni tečaj: individualno ali v skupini

Šola jahanja – začetni tečaj: osnove jahanja

Začetni tečaj: osnove jahanja poteka individualno in s tem zagotavlja potreben nivo kakovosti učenja. Ko jahač osvoji osnove jahanja na lonži in sledi konjevemu gibanju, je smiselno nadaljevati učenje v začetni skupini šole jahanja. Tekom začetnega tečaja šole jahanja boste spoznali gibanje konja, pravilno držo med jahanjem, ravnotežje in osnovne hode (korak, kas, galop).

Za začetek jahanja priporočamo, da se programa šola jahanja – začetni tečaj udeležujete čim bolj intenzivno, torej dvakrat, ali še bolje, trikrat na teden. Jahač hitreje osvoji motoriko, mišice si lažje zapomnijo gibe zato je čas učenja začetkov jahanja precej krajši. Pri začetkih jahanja npr. samo enkrat na teden, telo v enemu tednu pozabi te specifične gibe in je le-to potrebno še enkrat ponoviti. Ob pogostejšemu jahanju v šoli jahanja na začetku, jahač bistveno hitreje napreduje in ima boljšo osnovo za nadaljnje jahanje.

Cena šole jahanja – začetni tečaj

Za več informacij o šoli jahanja – začetni tečaj: osnove jahanja nam pišite na konjenistvo.peterlin@gmail.com, ali pokličite na številko 041 603 702  (Petra).

Šola jahanja – začetni tečaj: individualno ali v skupini

Začetni tečaj: individualno ali v skupini je namenjen začetnikom, ki so že osvojili osnove jahanja in imajo zadovoljivo ravnotežje na konju.

Po začetnem tečaju – osnovah jahanja je učenje smiselno nadaljevati v programu šola jahanja – začetni tečaj: individualno ali v skupini, kjer se učite usmerjati konja, da ga boste enkrat lahko popolnoma samostojno vodili. Velik poudarek je na sedu in dejstvih jahača, saj mora biti jahač v sedlu uravnotežen, da lahko sledi gibanju konja v kateremkoli hodu. Naučiti se mora pravilnih dejstev, to pomeni, da na konja deluje s težo, s pritiski nog in z usmerjanjem prek vajeti. Pomagamo si lahko tudi z glasom. Za hitrejši napredek je priporočljivo jahati vsaj dvakrat na teden. Naučite se jahanja po maneži naravnost, velike kroge, male kroge, različne menjave smeri, jahanje preko kavaletk v koraku in kasu ter utrjujemo galopiranje. Na voljo imate jahanje v skupini, kjer zaradi kvalitete tečaja skupaj jahajo maksimalno štirje tečajniki, lahko pa se odločite za individualni pristop, kjer trener opazuje vsak vaš gib in s tem zagotovi hitrejše napredovanje.

Po koncu šole jahanja – začetni tečaj je večina tečajnikov sposobna opravljati izpit Jahač 1.

Trajanje posamezne lekcije: 45 min

Cena šole jahanja – začetni tečaj: individualno ali v skupini 

Za več informacij o šoli jahanja individualno ali v skupini nam pišite na konjenistvo.peterlin@gmail.com, ali pokličite na številko 041 603 702  (Petra).

Šola jahanja – nadaljevalni tečaj: individualno ali v skupini

Šola jahanja – nadaljevalni tečaj: individualno ali v skupini je nadgradnja začetnega tečaja, kjer si jahači pridobijo vse potrebno znanje za varno in pravilno jahanje. Utrjujejo sedeči kas, pravilno jahanje zavojev, različne menjave, male in velike kroge, obrate, pravilne prehode, vaje v galopu in preskakovanje kavaletk. Učitelj namenja posebno pozornost učenju pravilne drže in pravilne uporabe dejstev, torej teže, pritiskov nog na konja, dejstev vajeti na konja ter uporabo glasu. Za hitrejši napredek je priporočljivo jahati vsaj dvakrat na teden. Na voljo imate jahanje v skupini, kjer zaradi kvalitete tečaja skupaj jahajo maksimalno štirje tečajniki, lahko pa se odločite za individualni pristop, kjer trener opazuje vsak vaš gib in s tem zagotovi hitrejše napredovanje.

Ko tečajniki osvojijo vse vaje nadaljevalnega tečaja, imajo možnost opravljati izpit Jahač 2.

Trajanje posamezne lekcije: 45 min

Cena šole jahanja – nadaljevalni tečaj: individualno ali v skupini

Za več informacij o nadaljevalnem tečaju šole jahanja nam pišite na konjenistvo.peterlin@gmail.com, ali pokličite na številko 041 603 702  (Petra).