Konji so na posestvu prisotni že od nekdaj, torej nekje od leta 1700 dalje. Od leta 1987 dalje se Simon Jurečič intenzivno ukvarja z rejo športnih konj za namen tekmovalnega športa in turizma, imel pa je tudi uspešno rejo SHL.

Posestvo, ki trenutno omogoča nastanitev 26 konj (lastnih in najemniških), obsega 22 ha lastnih zemljišč, od katerih je 15 ha travinje namenjenih za pridelavo krme (dodatnih 10 ha imamo v najemu). Pašnih površin je približno 7 ha.

Boksi v hlevu so različnih velikosti, velikost boksa je odvisna od velikosti konja oz. ponija.

Vsak boks ima svoj napajalnik, tako da imajo konji ves čas na razpolago svežo vodo.

Vsi boksi imajo ali mrežo za seno ali haybar (krmilnik za seno), saj je konj v osnovi pašna žival, ki je psiho-fizično narejena, da venomer po malem je. Tako jim omogočamo, da imajo lastno pridelano seno na razpolago 24 ur.

Kvalitetno seno prispeva energijo, proteine (celo od 6% do 13%), kalcij, vitamine in nekaj mineralov. Sušeno na soncu, ima tudi vitamin D. Na našem posestvu dajemo velik pomen pridelavi kvalitetnega sena, kar pomeni skrb za travinje ter čim boljše razmerje kvalitetnega sortimenta plemenitih trav (pasja trava, mačji rep, travniške bilnice in druge). Pri spravilu sena lovimo termine, ki omogočajo zadostno suhost sena za baliranje, kar je pomembno za skladiščenje krme (odstotek vlažnosti). Najboljše je seno sušiti na soncu 2 do 3 dni, kajti če je predolgo izpostavljeno soncu začne izgubljati hranilne vrednosti in izgublja na okusu. Primerna suhost za seno je tista, pri kateri se seno še ne drobi med obdelavo (obračanje, baliranje), po uskladiščenju v primernih prostorih pa dovolj suho, da se v senu ne razvijejo razne plesni. Travinje tudi redno kosimo, s tem pa preprečujemo razvoj širokolistnih plevelov, ki bi zmanjševali kvaliteto krme.

Analiza našega sena v Ameriki je pokazala, da si boljšega sena za konje ne moremo želeti.

V vsakem boksu je tudi krmilnik za žita, za katerega je pomembno, da je postavljen na višini, ki konju omogoča udoben položaj pri hranjenju, nima ostrih robov in ima po možnosti zaščitni rob, ki onemogoča raztros krmil. Vsak konj ima sebi prilagojen obrok, glede na starost, delo in tip konja oziroma ponija.

Dajemo jim mešanico ječmena, ovsa in pesnih rezancev (na željo lastnikov konj tudi katerokoli drugo hrano). Žita si prizadevamo vsako leto pridelati sami, saj je le tako res zagotovljena kvaliteta. Vsa žita stisnemo in s tem omogočimo večji izkoristek.

Oves je žito, ki se ga pri konjih veliko uporablja, saj je dostopen, hranljiv, okusen in relativno varen za hranjenje, saj vsebuje približno 11% surovih vlaknin, kar je veliko v primerjavi z drugimi žiti.  Ne vsebuje karotena in ima zelo veliko B vitamina. Oves je žito, ki daje hitro sproščujočo energijo.

Ječmen je v primerjavi z ovsom bolj kaloričen in čeprav imata zelo podobne hranilne vrednosti, ima ječmen več niacina, torej nikotinske kisline oz. vitamina B3. Sodeluje pri presnovi maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov, pri zmanjševanju nivoja holesterola in trigliceridov ter pri prekrvavitvi. Ječmen je žito, ki daj počasi sproščujočo energijo.

Pesni rezanci imajo izredno veliko vlaknin in ker so namočeni, omogočajo hidracijo telesa, predvsem prebavnega trakta s črevesjem in s tem predvsem v poletnih mesecih preprečujejo dehidracijo.

Konji imajo vedno na voljo solni kamen, po potrebi tudi vitamine in minerale, vsaj 1x letno jim damo izdelati krvno sliko, da vidimo razmerja in potrebe. Dehelmintizacija se vrši vsaj 3x letno.

Za steljo uporabljamo žagovino po sistemu globokega nastilja, ki dodatno pripomore k boljši kvaliteti zraka v hlevu. Žagovina ne sme biti ne prevlažna ne presuha.

Konji imajo na razpolago manjše, zimske izpuste, ki jih uporabljamo tudi za poškodovane konje, ki se ne smejo veliko gibati, oziroma mora biti to gibanje kontrolirano. Vse imamo ograjene z električnim pastirjem, ograja je zaradi varnosti visoka vsaj 1.60 m.

Od pomladi do jeseni ima vsak konj na voljo velik pašnik (vsaj 30 arov), kajti gibanje je bistvenega pomena za psiho-fizično počutje konj, pri tem pa ne sme uničiti travne površine.

V hlevu imamo dve sedlarnici, kopalnico za konje in prostor za shranjevanje žit. Nad hlevom je senik, ki omogoča optimalne pogoje za pravilno shranjevanje sena.

Vse naše površine so pod video nadzorom, sedlarnici pod alarmom, tako da je za varnost konj in opreme maksimalno poskrbljeno.

Na voljo sta dve zunanji jahališči, malo jahališče, velikosti 22 x 42 m ter veliko jahališče, velikosti 65 x 25 m. Na posestvu imamo tudi pokrito jahališče, velikosti 30 x 15 m, tako da je treniranje konj, ki so pri nas v oskrbi, mogoče v vseh vremenskih pogojih. Jahališča imajo peščeno podlago, katero vsakodnevno branamo, da je optimalna za trening konj, torej ne pretrda in ne pregloboka. Jahališča po potrebi namakamo, saj s tem preprečujemo obremenjevanje dihal.

Pri nas je počutje konj na prvem mestu in za to se vsakodnevno trudimo. Kot rečeno, konji v normalnih vremenskih pogojih dan preživijo zunaj. Močno krmo, torej žita, jim polagamo 3 x dnevno, seno ali travo imajo na razpolago 24 ur. Zvečer jih iz varnostnih vidikov privedemo v hlev.

Tekom dneva se konje trenira, popoldne pa se ukvarjamo s šolo jahanja oziroma učenjem jahačev.

Na našem posestvu pokrivamo tekmovalni program, program šole jahanja, rejski program, kmetijski program, turistični program, poleg konjeniškega dela pa se ukvarjamo tudi z lokostrelostvom.

Ukvarjanje s konjeništvom na tako velikem posestvu je ogromen zalogaj, zato med sabo tesno sodelujemo in vsi stremimo k istemu cilju – k napredku in nadaljnemu razvoju. Želimo izboljšati osveščenost in znanje ljudi, ki se ukvarjajo s konji. Predvsem dajemo velik poudarek na izobraževanju otrok, ker so oni naši bodoči tekmovalci, rejci, trenerji ali pa le ljubitelji konj z dobrim znanjem. Poskušamo jih naučiti čim več stvari, od pravilnega pristopa h konju, lonžiranja, dela na tleh, jahanja, skrbi za konja, kot tudi biomehaniko, masažo konj, prehrano konj in vse ostale teme, ki jih res ni malo, vendar so vse izredno pomembne.

Če vas je predstavitev našega posestva pritegnila, potem vas vljudno vabimo, da nas po predhodni najavi obiščete.

Vašega obiska bomo veseli!